Interviews
Hoe ernstiger de beperking, hoe moeilijker je dementie herkent
Interview, Hart voor Zorg
De levensverwachting van mensen met een verstandelijke beperking is de afgelopen decennia enorm gestegen. Als gevolg hiervan komt dementie bij hen steeds vaker voor. Een grote uitdaging in de gehandicaptenzorg is dat het moeilijker is om dementie te herkennen, zeker bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen. Maureen Wissing is promovenda aan het UMCG en de Hanzehogeschool in Groningen en doet onderzoek naar het (h)erkennen van dementie bij deze doelgroep. “Ze zullen je niet in duidelijk gesproken taal vertellen dat ze klachten ervaren.”
Lees het artikel Hoe ernstiger de beperking, hoe moeilijker je dementie herkent op de website van Hart voor Zorg.
Dementie vaststellen bij mensen met een verstandelijke beperking: 4 tips
Interview, (H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking Kennisplein Gehandicaptensector
Maureen: ‘Het is moeilijk om dementie bij mensen met een verstandelijke beperking te (h)erkennen. De praktijk heeft behoefte aan meer kennis over dementie bij deze groep. Daarom hebben wij een dossieronderzoek gedaan.’
Het doel van het onderzoek was een overzicht krijgen van de Nederlandse situatie: Welke medische problemen komen voor? Hoe zit het met het gebruik van medicatie en problemen in het bewegen? ‘Het gaat hierbij ook om welke aandoeningen we kunnen uitsluiten waarbij de klachten op dementie lijken. Hier is een aantal resultaten en tips uitgekomen.’
Lees het artikel Dementie vaststellen bij mensen met een verstandelijke beperking: 4 tips op de website van Kennisplein Gehandicaptensector.
Bij mensen met (Z)EV(M)B is het 'kleine kijken' belangrijk
Interview, Kennisplein Gehandicaptensector
Herkent jouw cliënt met een (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperking ((Z)EV(M)B) zijn beker niet meer? Is hij angstig? Of steekt hij bij het aankleden zijn arm niet meer door het armsgat? Het kúnnen signalen van dementie zijn. Over dementie bij mensen met (Z)EV(M)B is nog heel weinig bekend. Gelukkig wordt er onderzoek naar gedaan. Projectleider Alain Dekker en promovenda Maureen Wissing vertellen erover.
Lees het artikel Bij mensen met (Z)EV(M)B is het ‘kleine kijken’ belangrijk op de website van Kennisplein Gehandicaptensector
Dementie (h)erkennen bij mensen met (Z)EV(M)B
Interview, Kennisplein Gehandicaptensector
Hoe herken je dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen ((Z)EV(M)B)? Daar bestaat nog niet veel informatie over. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) doet daarom samen met partners onderzoek. Onderzoeker Maureen Wissing: ‘Uit praktijkverhalen blijkt dat angstsymptomen vaak worden gezien bij deze groep.’
Lees het artikel Dementie (h)erkennen bij mensen met (Z)EV(M)B op de website van Kennisplein Gehandicaptensector
Wetenschap en praktijk versterken elkaar in onderzoek Dementie
Interview, serie wetenschap naar praktijk, onderdeel van het Vilans programma Kennisinfrastructuur Langdurige zorg
Hoe kom je erachter of iemand met een zeer ernstige verstandelijke of meervoudige beperking dementie heeft? En hoe ga je als zorgverlener of naaste om met veranderend gedrag door dementie?
Samen kennis en tools ontwikkelen
Onderzoeker en docent Alain Dekker kreeg steeds meer praktijkvragen over dementie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en soms meervoudige beperking (ZEVMB). Samen met collega-onderzoeker Aly Waninge vertelt hij hoe ze samen met het veld de wetenschappelijke basis leggen voor kennis en beproefde tools, zowel voor zorgverleners als naasten. ‘Tot mijn verbazing bood de literatuur geen antwoorden.’
Lees het artikel Wetenschap en praktijk versterken elkaar in onderzoek dementie op de website van Vilans.
Help, mensen met downsyndroom vergrijzen
Interview en reportage, Leeuwarder Courant
Mensen met downsyndroom en andere verstandelijke beperkingen worden steeds ouder. Aangezien leeftijd de belangrijkste risicofactor is, wordt dementie ook steeds prominenter. Hoe kan dementie vroeg gesignaleerd worden? In deze reportage gaat journalist Goos Bies in gesprek met Alain Dekker, hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van Zorggroep Alliade, over het screeningsprogramma voor mensen met downsyndroom dat is opgezet bij de Friese zorginstelling Talant, onderdeel van Alliade. En hij spreekt John, Kelly (nicht) en Yvonne (zus) over deelname aan deze screening.
Bron: Leeuwarder Courant, zaterdag 16 januari 2021, bijlage ‘sneon&snein’, p.6
Tekst: Goos Bies
Foto’s: Marchje Andringa
Klik hier om meer weten over de Talant screening downsyndroom
Help, mensen met downsyndroom vergrijzen
Interview, Vilans
Onderzoeker en docent Alain Dekker kreeg steeds meer praktijkvragen over dementie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en soms meervoudige beperking (ZEVMB). Samen met collega-onderzoeker Aly Waninge vertelt hij hoe ze samen met het veld de wetenschappelijke basis leggen voor kennis en beproefde tools, zowel voor zorgverleners als naasten. Vanuit de serie Wetenschap naar Praktijk, onderdeel van het Vilans-programma Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg, zijn Alain Dekker en Aly Waninge geïnterviewd over het (Z)EV(M)B-dementieproject waar zei projectleiders van zijn.
Bron: Vilans, 12 november 2020
Tekst: Saskia Baardman
Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking
Interview, Inspiratieboek ‘Zo maken we de samenleving dementievriendelijk’
In dit inspiratieboek van Stichting Zet en de PGraad legt Alain Dekker (RUG-UMCG en Alliade) uit waarom mensen met downsyndroom een sterk verhoogde kans hebben op dementie. Er is een grote kennisbehoefte over dit onderwerp. Veel praktijkvragen zijn helaas nog onbeantwoord. Reden te meer om onderzoek te doen!
Bron: Inspiratieboek ‘Zo maken we de samenleving dementievriendelijk’, Tilburg: Zet en PG-raad, maart 2019, p.94-99
Tekst: Michiel Stol
Foto’s: Karla Hoffman
‘Er is zoveel behoefte aan kennis’
Het landelijke project ‘(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking?’ (gesubsidieerd door ZonMw) brengt de combinatie dementie en een verstandelijke beperking onder de aandacht. Een van de manieren voor het delen van informatie en ervaringen is de Dementietafel, een soort Alzheimercafé specifiek voor de gehandicaptenzorg. Alain Dekker (RUG-UMCG en Alliade) zit in het organiserend comité van de succesvolle Dementietafel Groningen. In dit interview geeft hij tekst en uitleg.
Bron: LEEF! Met dementie, jaargang 3, december 2018, p.32-35
Tekst: Michiel Stol
Foto’s: Jan ten Napel e.a.