Diagnostisch hulpmiddel
Het diagnostische hulpmiddel voor dementie bij mensen met (Z)EV(M)B is speciaal voor deze doelgroep ontwikkeld op basis van dementiesymptomen die familieleden en begeleiders in de dagelijkse praktijk bij hen waarnemen. In tegenstelling tot andere dementielijsten bevat het geen vragen over vaardigheden die zij meestal niet beheersen.
Digitaal
Het diagnostische hulpmiddel en de bijbehorende handleiding zijn te vinden in vragenlijst-applicatie BergOp. Werkt jouw organisatie met dit systeem, dan kun je daarin alles digitaal regelen: de vragenlijst inplannen, afnemen en de resultaten inzien.
PDF
Het diagnostische hulpmiddel is ook beschikbaar als pdf, die je gratis kunt downloaden.
- Diagnostisch hulpmiddel dementie bij mensen met (Z)EV(M)B
- Handleiding Diagnostisch hulpmiddel dementie bij mensen met (Z)EV(M)B
Duits, Engels, Frans
Naast de Nederlandse versie, zijn ook een Duitse, Engelse en Franse versie beschikbaar.
Waaruit bestaat het diagnostisch hulpmiddel?
Het diagnostische hulpmiddel bestaat uit twee delen:
- Algemene gegevens van de cliënt, interviewer en informant(en).
- 42 items over dementiegerelateerde veranderingen, onderverdeeld in 7 symptoomdomeinen. Bij elk item wordt gevraagd of in de laatste 6 maanden een veranderingen zichtbaar is ten opzichte van het oorspronkelijke functioneren en gedrag.
-
- Veranderingen in cognitie
- Veranderingen in taal en spraak
- Gedragsveranderingen
- Veranderingen in eten en drinken
- Veranderingen in persoonlijke verzorging
- Veranderingen in motoriek
- Bijkomende gezondheidsproblemen
Hoe gaat de afname?
Het diagnostische hulpmiddel wordt afgenomen door een gedragskundige of psychodiagnostisch medewerker die ervaring heeft met het afnemen van soortelijke vragenlijsten.
Het afnameprotocol is uitgebreid beschreven in de handleiding. Bij voorkeur worden twee informanten bevraagd. Dit zijn mensen die de cliënt al langere tijd (minimaal 2 jaar) goed kennen, zoals een familielid en begeleider.
Het diagnostische hulpmiddel is ontwikkeld binnen het onderzoeksproject ‘Praktijkvragen over dementie bij mensen met (Z)EV(M)B’, een samenwerking van Alliade, Ipse de Bruggen, ’s Heeren Loo en Visio, Rijksuniversiteit Groningen/UMCG en Hanzehogeschool. De ontwikkeling en latere optimalisatie van het diagnostisch hulpmiddel werd gefinancierd door ZonMw.
Zenodo
De verschillende versies van het diagnostische hulpmiddel zijn ook opgenomen in de Europese database Zenodo: