Selecteer een pagina

Samenwerkende organisaties

Om meer te weten te komen over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, en mensen met een (zeer) ernstige beperking in het bijzonder, hebben de onderstaande kennisinstellingen en zorgorganisaties de handen ineengeslagen.

Sheerenloo Nieuw

Alliade

De Zorggroep Alliade biedt zorg, ondersteuning en behandeling aan kwetsbare mensen in de provincie Friesland. Onder Alliade vallen verschillende zorgorganisaties, waaronder Talant Zorg & Ondersteuning (gehandicaptenzorg) en Meriant (ouderenzorg). 

Sheerenloo Nieuw

Hanzehogeschool

De Hanzehogeschool is dé hbo-instelling van Groningen. Naast het aanbieden van een keur aan praktijkopleidingen, zoals sociaal werk en verpleegkunde, wordt ook praktijkonderzoek gedaan in o.a. de gehandicapten- en ouderenzorg. Aly Waninge, lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking richt zich specifiek op onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking. 

Sheerenloo Nieuw

Ipse de Bruggen

Ipse de Bruggen biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking in Zuid-Holland. Naast de landgoederen (terreinen) in Nieuwveen, Nootdorp en Zwammerdam heeft de organisatie verschillende woonlocaties in de wijk en biedt het een breed palet aan mogelijkheden wat betreft dagbesteding, diagnostiek en behandeling. 

Rug

Rijksuniversiteit Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bestaat sinds 1614 en is een internationaal toonaangevende universiteit met 11 faculteiten, zo’n 200 opleidingen (bachelor en master) en ruim 30.000 studenten. Binnen de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMCG wordt onderzoek gedaan naar dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, en downsyndroom in het bijzonder. De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, basiseenheid orthopedagogiek, heeft een lange traditie in onderzoek naar mensen met een (zeer) ernstige meervoudige beperking. 

Sheerenloo Nieuw

‘s Heeren Loo

De ’s Heeren Loo zorggroep biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking. ’s Heeren Loo heeft verschillende locaties door heel het land. Bij het expertisecentrum Advisium werken zo’n 900 specialisten, zoals artsen, gedragskundigen en paramedici, die betrokken zijn bij diagnostiek en behandeling.

Sheerenloo Nieuw

Talant

Talant Zorg & Ondersteuning is dé Friese zorginstelling voor mensen met een beperking. Op de verschillende woon- en dagbestedingslocaties door de hele provincie Friesland wordt zorg en begeleiding geboden aan zo’n 4500 cliënten. Talant maakt deel uit van de Zorggroep Alliade en draagt actief bij aan onderzoek en onderwijs. 

Umcg

UMCG

Het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG) is hét universitaire ziekenhuis van Noord-Nederland, ontstaan uit een fusie van de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Het recent gelanceerde UMCG Alzheimer Centrum Groningen werkt aan zorg, onderzoek en onderwijs naar Alzheimer en andere vormen van dementie. Mensen met een verstandelijke beperking worden natuurlijk niet vergeten.

Umcg

Visio

Koninklijke Visio is een zorginstelling en expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Het biedt informatie en advies, onderzoek, revalidatie en wonen, in het bijzonder voor mensen die slechtziend/blind zijn én een verstandelijke en/of lichamelijke beperking hebben. Visio is in 2009 ontstaan uit een fusie van De Brink, Sensis en Visio.