Samenwerkende organisaties
Om meer te weten te komen over dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, en mensen met een (zeer) ernstige beperking in het bijzonder, hebben de onderstaande kennisinstellingen en zorgorganisaties de handen ineengeslagen.
Hanzehogeschool
De Hanzehogeschool is dé hbo-instelling van Groningen. Naast het aanbieden van een keur aan praktijkopleidingen, zoals sociaal werk en verpleegkunde, wordt ook praktijkonderzoek gedaan in o.a. de gehandicapten- en ouderenzorg. Aly Waninge, lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking richt zich specifiek op onderzoek naar leefstijl en gezondheid van mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking.
Rijksuniversiteit Groningen
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bestaat sinds 1614 en is een internationaal toonaangevende universiteit met 11 faculteiten, zo’n 200 opleidingen en ruim 30.000 studenten. Binnen de Faculteit der Medische Wetenschappen/UMCG wordt onderzoek gedaan naar dementie bij mensen met een verstandelijke beperking, en downsyndroom in het bijzonder. De Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, basiseenheid orthopedagogiek, heeft een lange traditie in onderzoek naar mensen met een (zeer) ernstige meervoudige beperking.
UMCG
Het Universiteit Medisch Centrum Groningen (UMCG) is hét universitaire ziekenhuis van Noord-Nederland, ontstaan uit een fusie van de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Het UMCG Alzheimer Centrum Groningen werkt aan zorg, onderzoek en onderwijs naar Alzheimer en andere vormen van dementie. Mensen met een verstandelijke beperking worden natuurlijk niet vergeten.

Academische Werkplaats EMB
De Academische Werkplaats EMB is een landelijk samenwerkingsverband van vier organisaties: de Rijksuniversiteit Groningen, ’s Heeren Loo, de Hanzehogeschool Groningen en Koninklijke Visio. In de Academische Werkplaats EMB zetten ze praktijkvragen om in wetenschappelijk onderzoek. Deze wetenschappelijke kennis wordt vervolgens weer gebruikt in de praktijk. Uniek voor de Academische Werkplaats EMB is de nauwe samenwerking tussen naasten van kinderen en volwassenen met (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (EMB), de wetenschap en zorgprofessionals.
Talant (Zorggroep Alliade)
Talant is dé Friese zorginstelling voor mensen met een beperking. Op de verschillende woon- en dagbestedingslocaties door de hele provincie Friesland wordt zorg en begeleiding geboden aan zo’n 4500 cliënten. Talant maakt deel uit van de Zorggroep Alliade. Vanuit de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) van Alliade wordt dit project mede ondersteund.
‘s Heeren Loo
De ’s Heeren Loo zorggroep biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking. ’s Heeren Loo heeft verschillende locaties door heel het land. Bij het expertisecentrum Advisium werken zo’n 900 specialisten, zoals artsen, gedragskundigen en paramedici, die betrokken zijn bij diagnostiek en behandeling.
Ipse de Bruggen
Ipse de Bruggen biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking in Zuid-Holland. Naast de landgoederen (terreinen) in Nieuwveen, Nootdorp en Zwammerdam heeft de organisatie verschillende woonlocaties in de wijk en biedt het een breed palet aan mogelijkheden wat betreft dagbesteding, diagnostiek en behandeling.
Visio
Koninklijke Visio is een zorginstelling en expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Het biedt informatie en advies, onderzoek, revalidatie en wonen, in het bijzonder voor mensen die slechtziend/blind zijn én een verstandelijke en/of lichamelijke beperking hebben. Visio is in 2009 ontstaan uit een fusie van De Brink, Sensis en Visio.