Selecteer een pagina

Media

Help, mensen met downsyndroom vergrijzen

Interview en reportage, Leeuwarder Courant

Mensen met downsyndroom en andere verstandelijke beperkingen worden steeds ouder. Aangezien leeftijd de belangrijkste risicofactor is, wordt dementie ook steeds prominenter. Hoe kan dementie vroeg gesignaleerd worden? In deze reportage gaat journalist Goos Bies in gesprek met Alain Dekker, hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek van Zorggroep Alliade, over het screeningsprogramma voor mensen met downsyndroom dat is opgezet bij de Friese zorginstelling Talant, onderdeel van Alliade. En hij spreekt John, Kelly (nicht) en Yvonne (zus) over deelname aan deze screening.

Bron: Leeuwarder Courant, zaterdag 16 januari 2021, bijlage ‘sneon&snein’, p.6
Tekst: Goos Bies
Foto’s: Marchje Andringa
Klik hier om meer weten over de Talant screening downsyndroom

Help, mensen met downsyndroom vergrijzen

Interview, Vilans

Onderzoeker en docent Alain Dekker kreeg steeds meer praktijkvragen over dementie bij mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en soms meervoudige beperking (ZEVMB). Samen met collega-onderzoeker Aly Waninge vertelt hij hoe ze samen met het veld de wetenschappelijke basis leggen voor kennis en beproefde tools, zowel voor zorgverleners als naasten. Vanuit de serie Wetenschap naar Praktijk, onderdeel van het Vilans-programma Kennisinfrastructuur Langdurige Zorg, zijn Alain Dekker en Aly Waninge geïnterviewd over het (Z)EV(M)B-dementieproject waar zei projectleiders van zijn.

Bron: Vilans, 12 november 2020
Tekst: Saskia Baardman

Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking

Interview, Inspiratieboek ‘Zo maken we de samenleving dementievriendelijk’

In dit inspiratieboek van Stichting Zet en de PGraad legt Alain Dekker (RUG-UMCG en Alliade) uit waarom mensen met downsyndroom een sterk verhoogde kans hebben op dementie. Er is een grote kennisbehoefte over dit onderwerp. Veel praktijkvragen zijn helaas nog onbeantwoord. Reden te meer om onderzoek te doen!

Bron: Inspiratieboek ‘Zo maken we de samenleving dementievriendelijk’, Tilburg: Zet en PG-raad, maart 2019, p.94-99
Tekst: Michiel Stol
Foto’s: Karla Hoffman

‘Er is zoveel behoefte aan kennis’

Interview, LEEF! Met dementie

Het landelijke project ‘(H)erken jij dementie bij mensen met een verstandelijke beperking?’ (gesubsidieerd door ZonMw) brengt de combinatie dementie en een verstandelijke beperking onder de aandacht. Een van de manieren voor het delen van informatie en ervaringen is de Dementietafel, een soort Alzheimercafé specifiek voor de gehandicaptenzorg. Alain Dekker (RUG-UMCG en Alliade) zit in het organiserend comité van de succesvolle Dementietafel Groningen. In dit interview geeft hij tekst en uitleg.

Bron: LEEF! Met dementie, jaargang 3, december 2018, p.32-35
Tekst: Michiel Stol
Foto’s: Jan ten Napel e.a.