Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking
Door verschillende oorzaken is dementie bij mensen met een verstandelijke beperking moeilijk te herkennen. Het goede nieuws: daar wordt iets aan gedaan, bijvoorbeeld met onderzoek en met de campagne (H)erken jij dementie?
Tijdens het digitale Zoek het-uit festival dementie op 17 november hebben we Alain Dekker in huis. Hij is docent-onderzoeker RUG en UMCG, hoofd van de afdeling Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) bij Alliade, bestuurslid en initiatiefnemer van Stichting Dementietafel Groningen. Alain sluit aan bij de paneldiscussie waarmee we starten en hij geeft een workshop over het ontstaan en verloop van dementie bij mensen met een verstandelijke beperking. Wat zijn de signalen van dementie en waar moet je op letten? Dit doet hij samen met de zussen van Rien. Rien heeft het syndroom van Down en over het verloop van de tijd merkten zijn zussen achteruitgang. Zou het dementie zijn? Workshop 1.4.
Onderzoekers Aly Waninge en Maureen Wissing van de Hanzehogeschool lichten een project toe dat zich richt op het signaleren van achteruitgang bij oudere mensen met een zware verstandelijke beperking. De afgelopen jaren is stapsgewijs toegewerkt naar meer kennis over dementie bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen. In deze workshop bespreken Aly en Maureen de resultaten tot dusver. Workshop 2.2.
Bekijk het volledige programma via: Zoek het uit-festival dementie – Dementiezorg voor Elkaar
Meld je aan voor het festival via: Inschrijfformulier ‘Zoek het uit-festival dementie’ 17 november 2021 (formdesk.com)