Selecteer een pagina

Congres

Donderdag 27 februari 2020

Pronkjewailtjes uut Noorden

Van Gronings onderzoek naar de dagelijkse praktijk van mensen met een verstandelijk beperking

Op 27 februari 2020 vond onder grote belangstelling het congres Pronkjewailtjes uut Noorden plaats. Dit laagdrempelige congres is bedoeld om familieleden en zorgmedewerkers van mensen met een verstandelijke beperking (VB) kennis te laten maken met het mooie onderzoek uit het noorden. Het is een speciale samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool, en wordt mogelijk gemaakt door Talant en de Groninger Fondsen (Algemeen Welzijnsfonds, Stichting Sinnigefonds en Stichting Familie de Maar).

De dag opende met een grote interactieve quiz onder leiding van gastheer prof. Peter De Deyn, hoogleraar neurologie (RUG-UMCG). Daarna zoomde Nicole van den Dries-Luitwieler, ervaringsdeskundige en promovenda aan de Hanzehogeschool, in op verschillende perspectieven bij onderzoek naar mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperking ((Z)EVMB) en het nut hiervan voor cliënten en hun naasten. Dr. Aly Waninge, lector (Hanze) zette ontwikkelingen rondom gezondheid en leefstijl van mensen met een VB op een rij. Dr. Alain Dekker, onderzoeker (RUG-UMCG en Alliade), vertelde tot slot over dementie bij mensen met een VB. Als klap op de vuurpijl ging de minidocumentaire ‘De Mens Centraal’ over dementie bij mensen met downsyndroom in première, gemaakt door studenten van het RUG Honours College.

In het middagprogramma was uit een breed palet aan workshops te kiezen, onderverdeeld in vier thema’s:
1) gezondheid van mensen met (Z)EVMB,
2) familie van mensen met (Z)EVMB,
3) leefstijl en VB,
4) dementie en VB

De dag werd afgesloten met een talkshow o.l.v. Alain Dekker overmeedoen aan onderzoek en hoe onderzoek bijdraagt aan de zorg. Talkshowgasten: Mieke Draijer (medisch directeur, Alliade), Jur Wester (vader en mentor), Jantine van der Wekken (medewerker educatie & training, Cosis) en Jeromia Kramer (diëtist, Visio).

De PDF-presentaties van alle lezingen en workshops zijn gratis te downloaden via ‘Mijn Account’ (rechtsbovenin). Hiervoor maakt u eenmalig (gratis) een account aan.

Website

Aanmelding congres

Geen evenementen